Terug naar Veelgestelde vragen

Mag ik mijn medicijnen meenemen naar het buitenland?

Naast het verstrekken van een actuele medicijnlijst aan Het Buitenhof is het als je naar het buitenland reist ook van belang om een Europees medisch paspoort mee te nemen. Het Europees medisch paspoort is te verkrijgen bij de huisarts, je medisch specialist, de GGD of de apotheek, en is handig als je in het buitenland bent en acuut medicatie nodig hebt.
• Opiumwet
Mocht je medicatie hebben die onder de Opiumwet valt, zoals morfine, medicinale cannabis of sommige medicijnen tegen ADHD vraag dan een Schengenverklaring aan.
Informatie en de Schengenverklaring zelf zijn te verkrijgen bij het CAK. De verklaring dient door jou als patiënt en je (huis)arts te worden ingevuld en opgestuurd naar het CAK, die het document waarmerkt en retourneert. Houd er rekening mee dat dit enkele weken kan duren, dus wees er op tijd bij.
• Niet-Schengenland
Reizigers die medicatie gebruiken die onder de Opiumwet vallen en buiten het schengengebied reizen hebben een verklaring nodig van de ambassade van dat land. Vraag dit ruim van te voren aan.